Ook RIVM vindt GenX in drinkwater

Published on 20 November 2017 at 14:29

De omstreden stof GenX zit in het leidingwater van drie Nederlandse waterbedrijven. In het drinkwater van zeven andere waterbedrijven is de stof niet gevonden. Dat blijkt uit groot onderzoek van het RIVM, naar aanleiding van eerder onderzoek door het AD. Dat toonde al aan dat de chemische stof op diverse plekken in Zuid-Holland in het drinkwater blijkt te zitten.

 

De hoogste concentraties werden gevonden in het drinkwater van Oasen, in het gebied van de Beneden-Merwede. Daar trof het RIVM concentraties tot 30 nanogram per liter. Daarmee is het drinkwater nog altijd veilig: vanaf 150 nanogram per liter lopen consumenten volgens het RIVM gezondheidsrisico’s. In het drinkwater van Dunea en Evides zijn concentraties tot 11 nanogram per liter gevonden. ,,Het RIVM concludeert hiermee dat bij deze concentraties GenX het kraanwater overal in Nederland veilig kan worden gedronken’’, schrijft de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, in een brief aan de Tweede Kamer.

 

De omstreden stof GenX wordt in Nederland sinds 2012 geloosd door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Omdat de hoeveelheid GenX in het drinkwater op diverse plaatsen in hoog tempo is toegenomen, wil de provincie Zuid-Holland dat de lozing zo snel mogelijk wordt beperkt. De provincie heeft de vergunning voor Chemours daarom fors aangescherpt. Ook het bedrijf zelf zegt zich in te spannen de lozing van de stof zo snel mogelijk tot een minimum te beperken, en werkt aan alternatieven. 

 

Drinkwaterbedrijf Oasen vindt de scherpere vergunning van de provincie nog niet ver genoeg gaan en is daarom naar de rechter gestapt. Die zaak loopt nog.

 

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/ook-rivm-vindt-genx-in-drinkwater~aa0e12ed

Buy at aqualogicfilters.nl

Home Solution

The AQUA Logic Tap-C-Ultra is developed to provide safe drinking water for household use in situations where there is no safe drinking water supply available. It is also recommended for aid- and development workers and missionaries in countries or situations where the regular water supply is not sufficient as drinking water.


 »