Is jouw waterleiding wel veilig? Alles over loden leidingen

Published on 8 March 2020 at 15:01

Over loden leidingen is veel te doen. Heb je als huiseigenaar geen idee of jouw eigen waterleiding wel veilig is? Lees dan verder, want we geven antwoord op de meest prangende vragen.

 

Het is even slikken: ons kraanwater, sinds jaar en dag geroemd vanwege zijn zuiverheid, blijkt niet overal zo gezond. Integendeel. De boosdoeners zijn loden waterleidingen. Oude leidingen, want lood is sinds de jaren 60 verboden.

 

Tegenwoordig worden onze waterleidingen gemaakt van koper of kunststof. Maar in een beperkt aantal gevallen ‘lekt’ de oude leiding lood, en krijg je dus via dat glaasje water of die kop koffie ook looddeeltjes binnen.

 

Ongemerkt, want het metaal is reuk- en smaakloos. In Amsterdam-Noord moesten bewoners van huizen met veel lood in het kraanwater zelfs tijdelijk gebruikmaken van een openbare watertap. Voor het overgrote deel van de Nederlandse gezinnen geldt dat de loodinname verwaarloosbaar laag ligt: rond de 1 microgram per liter. De veiligheidsnorm ligt op 10 mcg.

 

Hoe ongezond is lood?
Lood is een zwaar metaal, en daar krijg je liever minder dan meer van binnen. Dat is ook de reden waarom we tegenwoordig geen lood meer toevoegen aan benzine. Het meeste risico lopen baby’s (ook die nog in de buik vertoeven) en kinderen tot 7 jaar. Zij zijn gevoelig voor de schadelijke effecten van lood op de ontwikkeling van hun hersenen en zenuwstelsel. Het gevolg kan een verminderde intelligentie zijn, die tot vijf IQ-punten kan oplopen.

Ook op latere leeftijd is te veel loodinname een boosdoener. Dat kan een grotere kans geven op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekte.

De Gezondheidsraad ziet de huidige drinkwaternorm graag nog strenger en pleit voor een halvering van de toegestane hoeveelheid, tot maximaal 5 microgram per liter water.

Hoe groot is het leidingprobleem?
Dat weet niemand precies. De moeilijkheid is natuurlijk dat leidingen per definitie aan het oog onttrokken zijn. Ze liggen ondergronds, onder de vloer en in de muur. Het stuk leiding in de straat, tot aan de hoofdkraan van de woning, is de verantwoordelijkheid van je drinkwaterbedrijf. In Nederland hebben die bedrijven nagenoeg alle loden leidingen al vervangen.

Twijfel je of jouw waterleverancier zich aan die taak heeft gehouden? Informeer dan vooral of dat het geval is.

 

Bron: https://www.ad.nl/wonen/is-jouw-waterleiding-wel-veilig-alles-over-loden-leidingen~a2bb1457/

Buy at aqualogicfilters.nl

Home Solution

The AQUA Logic Tap-C-Ultra is developed to provide safe drinking water for household use in situations where there is no safe drinking water supply available. It is also recommended for aid- and development workers and missionaries in countries or situations where the regular water supply is not sufficient as drinking water.


«